čtvrtek 1. května 2008

Happy Birthday, William ! ! !


V letošním roce oslavil anglický dramatik a básník WILLIAM SHAKESPEARE úctyhodné 444. narozeniny. A proto jsme se rozhodli je řádně oslavit s ním!

Nejdříve však něco málo o něm samém: O jeho životě se toho mnoho neví, dokonce ani přesné datum narození není známo, tradičně se však uvádí datum 23.4.1564, jisté je však pouze, že byl pokřtěn 26.4. Jeho otec John pracoval zřejmě jako rukavičkář a jeho matka Mary pocházela ze staré zemanské rodiny. Před rokem 1592 se Shakespeare připojil ke kočovným divadelníkům. Roku 1592 přišel do Londýna. V letech 1593 až 1594 byla londýnská divadla zavřená kvůli epidemii moru, Shakespeare psal poezii pod ochranou hraběte Southamptonského.Po této epidemii se stal členem nové divadelní společnosti Služebníci lorda komořího (Lord Chamberlain's Men), kde působil jako herec a dramatik. V roce 1599 se společnost Lord Chamberlain's Men přemístila do divadla Globe a Shakespeare se stal vlastníkem jedné jeho desetiny. Díky tomu byl výrazně lépe zajištěn — předtím dostával za hru asi 6 liber. Když roku 1613 Divadlo Globe vyhořelo, přesunula se společnost do divadla Blackfriars. Pro Shakespeara však končí dramatická tvorba a zanedlouho se vrací za manželkou a dcerami do svého rodiště, kde zůstane až do smrti.

Je plně renesančním autorem a jeho dílo je zcela světské. Ženy vynikají čestností a hrdostí. Pro jeho dramata je typický tzv. blankvers — nerýmovaný verš.
Něco málo s jeho díla:

Historické hry

* Jindřich IV. (Henry IV), dva díly 1598 - 1600
* Jindřich V. (Henry V) 1599
* Jindřich VI. (Henry VI), tři díly 1591
* Jindřich VIII. (Henry VIII) 1611
* Král Jan (King John) 1597
* Richard II. 1596

Komedie

* Jak se vám líbí (As You Like it) 1601
* Komedie plná omylů (The Comedy of Errors) 1593
* Sen noci svatojánské (A Midsummer-night's Dream) 1596
* Večer tříkrálový (Twelfth Night) 1602
* Veselé paničky windsorské (The Merry Wives of Windsor) 1601
* Zkrocení zlé ženy (The Taming of the Shrew) 1594

Tragédie

* Hamlet 1604
* Král Lear (King Lear) 1606
* Macbeth 1606
* Othello 1605
* Romeo a Julie (Romeo and Juliet) 1595

NICMÉNĚ,
v divadle Globe se minulý týden slavilo a v neděli před naším "skokem na Moravu" jsme slavili také. Shakespeare měl narozeniny a pro nás to byl svátek. Kromě volného vstupu do divadla Globe jsme zažili neuvěřitelnou atmosféru, kdy naplněné ochozy tohoto alžbětinského divadla sborově zpívaly "Happy Birthday, Shakespeare" - to můžete vidět ve videu níže. A celá akce nás jen utvrdila v tom, že si do tohoto divadla určitě musíme na nějaké představení zajít...






Fotky z výstavy a divadla Globe - TADY



DIVADLO GLOBE


Divadlo Globe má skoro každý spojené s osobou Williama Shakespeara. Shakespeare byl členem a podílníkem divadelní společnosti nazývané Služebníci lorda komořího. Svá představení hráli v Divadle Jamese Burbage. Roku 1597 jim však vypršel nájem na divadlo, což znamenalo velké potíže. Bylo třeba něco podniknout. Divadelní společnost se rozhodla ukrást své vlastní divadlo na základě prošlé smlouvy, kde se psalo, že pokud budou chtít, mohou divadlo rozebrat. Divadlo přesunuli na jižní břeh řeky Temže a pojmenovali ho Globe. Byl to vynikající tah, Služebníci lorda komořího zachránili své divadlo i své kariéry. Jednu chybu však udělali, střechu nového divadla vyrobili z hořlavých došek. V létě roku 1613 Globe do základů vyhořel. Oheň způsobilo dělo, ze kterého vystřelili při představení. Dělo se nestrefilo a zapálilo doškovou střechu. Podílníci měli povinnost postavit nové divadlo. Tato verze Globu přežila 30 let, dokud nebylo divadlo z nařízení puritána Olivera Cromwella uzavřeno. Samotná budova byla v roce 1644 stržena.

Ke konci 20. století byl po přestávce trvající 350 let postaven další Globe. Americký herec a Shakespearův milovník Sam Wanamaker se rozhodl, že v Bankside postaví přesnou repliku Globu. Teď zde stojí divadlo tak, jak vypadalo za Shakespearových časů. V Globu probíhá každoročně letní sezóna Shakespearových her a také je zde největší trvalá Shakespearova výstava na světě.

V roce 1999 byla postavena dřevěná replika divadla Globe také na pražském Výstavišti. Toto divadlo bylo v roce 2005 zničeno požárem.

Video Happy Birthday, Shakespeare (live s Marovým občasným bassem :-) )
před spuštěním tohoto videa vypněte, prosím, hudbu, která na našich
stránkách hraje, a to uděláte v přehrávači vpravo

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ah ha, then you will know if it is precognition of a very abrupt change in bio-rhythms from the sound of the alarm or if they stay sleeping until the end you know it was the circadian rhythm all along The megaliths and stelae or other Neolithic Libraries are the subject of serious investigation againWhat's more, most of the major manufacturers offer a variety of financing options In that moment, STOP! Take a deep breath ? or ten
Here is the verse: "When He opened the second seal, I heard the second living creature saying, "Come and seeAsk attendees to join you in the next step Rehearse don't practiceThis particular article you are reading was originally written in 1986

[url=http://www.officialfalconsnflshop.com/]Tony Gonzalez Jersey[/url]
[url=http://www.texansfootballshop.com/]Arian Foster Women's Jersey[/url]

In brilliancy it exceeds all other green gems excepting only the very rare green sapphire You never have to judge or be right because you know that you cannot make anyone believe in themselves, though you can show them what it looks like Be prepared to state your intentions and to show respect to the guidelines of the list

[url=http://www.indianapoliscoltspros.com/]Andrew Luck Colts Jersey[/url]