pondělí 24. března 2008

Velikonoce v Anglii = nic zvláštního



Velikonoce je slovanský název toho, čemu angličtina říká Easter.
Velikonoce v Anglii jsou oproti těm českým zcela jiné. Přípravy a zvyky záleží na rodinách. Věřící rodiny drží půst a navštěvují kostel, hlavně ve Velikonoční neděli. Na Velikonoční pondělí se toho v Anglii oproti nám moc neděje a oslavili jsme ho tady spíše jako den volna, než že bychom se zabývali jakýmikoliv zvyky.

V Anglii příchod Velikonoc ohlašuje masopustní úterý, Shrove Tuesday, které je spíše známé pod názvem Pancake Day neboli Palačinkový den. Nikdo přesně neví, proč jsou s tímto dnem spjaty právě palačinky, historikové ale předpokládají, že je to proto, aby se zkonzumovaly zbytky tuku, másla a vajec, tedy jídel o nadcházejícím přísném čtyřicetidenním půstu zakázané.

Neznají zde naše české velikonoční tradice. I když malování vajíček není v Anglii nijak rozšířené, sem tam se tento velikonoční zvyk objeví. Ovšem splétání pomlázek, vázání stuh a chození po domácnostech je Angličanům zcela cizí. Hlavně to chození po domácnostech je pro Angličany nepochopitelné - myslí si, že by si dívky a ženy neměly bití vrbovým proutkem vůbec nechat líbit.

Dokonce ani velikonočního beránka byste v Anglii těžko hledali. Místo něj je zde zastoupen velikonoční zajíček, který přichází ve Velikonoční neděli nadělovat dětem čokoládová vajíčka, hračky a mnoho dalších dobrot. Velikonoční zajíček schovává vajíčka buď venku nebo v domě a děti je pak pomocí hádanek a nápověd hledají.
Čokoládová vejce jsou kapitolou sama o sobě. Objevují se v obchodech už v lednu a dají se koupit baleny jako oblíbené televizní či pohádkové postavičky či dokonce v balení s obrázkem populárních zpěváků a fotbalových klubů!
Takže nám tady Velikonoce přišli jako takový slabý odvar Vánoc, než abychom poznali kupříkladu oslavování ať křesťanské či pohanské.

Nu, ať žijí Velikonoce...a ať už jsme na ty příští doma :)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

No teda nic moc obsáhlý to nemáš... A ta hudba je příšerná. Jsou to snad stránky ne? Jen blbec dá na webový stránky muziku...