sobota 22. března 2008

Kdo se bojí, nesmí do Anglie / část 1

Za tu dobu, co jsme tady v Anglii (8 mesicu) se nás pár našich známých, ale i jiných lidí, co se dostali na tyto stránky zeptali na to, jak nejlépe se dostat do Anglie za prací, za angličtinou nebo prostě jen tak. A tak jsme se rozhodli napsat sem pár tipů, na které jsme přišli nebo na ně byli upozorněni našimi přáteli tady v Anglii.

PRÁCE V ANGLII
Co se týče odjezdu do Anglie za prací, je třeba si uvědomit, co je hlavním cílem odjezdu. Nejčastěji jsou to důvody dva. PENÍZE nebo ANGLIČTINA. Možností, jak získat práci v Anglii je hned několik. Ta první a vypadajíc jako nejlehčí je oslovit nějakou agenturu zprostředkovávající tyto pracovní či studijní pobyty. Na práci agentur je mnoho názorů a náš je ten, že pokud je člověk alespoň trochu dobrodruh anebo umí minimálně anglicky, stojí za to šáhnout po jiné možnosti, než agentuře. Důvody jsou jednak finanční (poměrně velmi vysoké poplatky) a jednak negaranční. Je to paradox, protože se agentura vždy zaručuje za pomoc svému klientovi, ale my se tady za tu dobu setkali už se třemi případy, kdy au - pairky "utekly" zpět do ČR, protože neměly podmínky, které jim agentura slibovala. Další možností je najít práci u agentur anglických, k čemuž je třeba alespoň základní angličtina..tyto agentury si většinou poplatky neberou a když, tak malé, platí jim totiž Váš budoucí zaměstnavatel. A třetí možnost je tuto práci sehnat "po známosti", čili vystřídat někde své známé nebo si najít prac. místo po doporučení. Také je možné komunikovat s cizími lidmi - čechy a slováky v Anglii, kteří jsou schopni dohodit nějaký job.
Hodně užitečné informace můžete získat na www.pohyby.co.uk


Ještě jedna věc, a to rozhodnutí se mezi PENĚZI nebo ANGLIČTINOU. Pokud si chcete skutečně přijet jenom vydělat, je dobré si najít práci v Londýně a to práci pokud možno neomezenou hodinami, tak aby bylo možné pracovat přesčasy, o víkendech nebo o svátcích. To jsou různé vesměs pomocné práce jako umývači oken, roznášení letáků, práce v kavárnách, za kasou v obchodech atd. Je třeba však počítat s drahým ubytováním.
Pokud Vám nejde jen o peníze, ale taky o angličtinu, poznání nové kultury, nové země a nových lidí, je dobré najít si práci v nějaké rodině. Buď se zpravidla přijímají holky jako Au-pair (ale ty jsou bohužel hodně vázané na rodinu a rodina na ně, takže moc volného času není), anebo jako House keeper (udržování domácnosti) Gardener (zahradník) = tj. i náš případ, kdy bydlíme s rodinou, staráme se především o chod domu i okolo něj, zřídka hlídáme děti a máme hlavně oproti holkám Au-pairkám dobrou prac. dobu, při které je možné sehnat i mnoho dalších vedlejších prací. Nemusíte platit ubytování, rodina většinou dává peníze na jídlo a navíc Vám v případě, že bydlíte na samotě nebo mimo město rodina poskytne auto, což je v Anglii vzhledem k docela drahé dopravě výhoda, ovšem není to podmínka.

Odjet do Anglie není dle našeho názoru dobré jen na prázdniny nebo dobu menší, než alespoň půl roku. Jsou k tomu dva důvody. Ten první je, že pokud půjdete např. do rodiny, není to ani (až na vyjímky) možné, většinou se požaduje doba min. 1 rok. Důvod č. 2 je stálé posilování české koruny, která je v kurzu s librou k dnešku cca 32,60 Kč. Tzn., že pokud sem máte letět, platit si ubytování a jídlo a letět za 3 měsíce zpět, nic moc si nedovezete. Pokud zde však zůstanete déle, dokážete vydělat peníze, pro které se vyplatí přijet. Otázkou zůstává, jak dlouho to bude ještě trvat...

Důležité informace - především formuláře pro práci, při které seodvádí daňe, podmínky získání práce a další info TADY.

3 komentáře:

jakudo řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
jakudo řekl(a)...

Samé užitečné informace! Diky Máro & Jituš:)

panMara řekl(a)...

Pleasure! :-)