čtvrtek 3. dubna 2008

Coventry - město automobilismu

Občas si na stránkách České televize pouštíme přes internet pořady, které nabízí a jedním z nich je i známý dopoledne-nedělní Objektiv. Projeli jsme si všechny díly, ve kterých bylo něco z Anglie, a nejvíce nás zaujala reportáž z Coventry, města, ve kterém najdete všechny automobily, které kdy byly v Anglii vyrobeny. A tak jsme se rozhodli, že tam si tam zajedeme.

Něco málo z historie:
Ve 14. století město stalo důležitým centrem obchodu s plátnem a ve středověku jedním z největších a nejvýznamnějších měst Anglie. Status města obdrželo roku 1345 později bylo samostatným hrabstvím. Na konci 19. století Coventry stalo centrem výroby jízdních kol a to především díky společnosti Rover. Na počátku 20. století se z tohoto odvětví vyvinula výroba motorů a město se stalo hlavním střediskem motorového průmyslu. V době druhé světové války se Coventry stalo terčem masivních náletů, které zničily historické centrum města a původní katedrálu. Spolu s Londýnem a Plymouthem bylo Coventry nejvíce poškozenými anglickými městy v druhé světové válce. Město bylo napadeno především proto, že bylo centrem výroby munice a motorů. Po náletech byla velká část historických budov v takovém stavu, že jejich obnova nebyla možná.

V Coventry má vývojové centrum Jaguar (v Allesey a Whitley) a Peugeot vyrábí některé součásti. Známé černé vozy (black cab) londýnské taxislužby společnost LTI v Coventry a jsou to jediné typy automobilů, které se vyrábí celé ve městě.

Turistickou zajímavostí, kterou jsme navštívili je Muzeum dopravy v Coventry, které obsahuje nejrozsáhlejší sbírku silničních vozidel vyrobených ve Velké Británii na světě. Nejatraktivnějšími exponáty jsou auta, která pokořila rychlostní rekordy – Thrust2 a ThrustSSC.

Více o Thrustu (fotky, vieda z překonání rekordu) TADY.

Naše fotky TADY.

Žádné komentáře: