čtvrtek 17. ledna 2008

Anglie a anglická doprava....

Zanedlouho to bude půl roku, co jsme vstoupili na anglickou půdu, a tudíž zde žijeme již nějaký ten pátek. Rozhodli jsme se zhodnotit další z věcí, s kterými se tady prakticky denodenně potkáváme, a to s anglickou dopravou. Téměř každý den nasedáme do našeho (půjčeného) vozu a vyjíždíme ku našim extra jobům nebo různorodým výletům... Stáváme se tedy účastníky silničního provozu a jsme schopni hodnotit to, co se tady na silnicích děje.
1) rychlost - Ta je omezena ve městech a vesnicích na 30 - 40 mph, mimo město 50 mph a na dálnicích 70 mph... po přepočtu je tedy téměř stejná, jako u nás. Jediný rozdíl, který mezi anglickým provozem a provozem v Česku je, je ten, že tady v Anglii nejede téměř nikdo víc a rychleji, ikdyž je to třeba rovná cesta a dalo by se přidat. Občas nám to dělá problémy, protože bychom rádi jeli rychleji, ale dle našeho názoru tady lidé dbají velmi na bezpečnost svou a bezpečnost druhých. Samozřejmě to není 100procentní, ale za tu dobu co tu jsme (jak bychom řekli v Česku) nás nějaký "blbec" předjel možná 3-4.
2) dát o sobě vědět - Kdybych si na cestu na kole na trase Rymice - Holešov vzal reflexní vestu, aby mě bylo vidět, jsem přesvědčen o tom, že by si všichni, kolem kterých bych projel klepali na čelo. Nebo se alespoň pozastavili a pootočili, cože jsem si to oblékl. Tady v Anglii jsme ještě neviděli cyklistu, který by nebyl nějakým způsobem nezvýrazněn - tedy reflexní vestou či bundou, reflexními páskami na rukou, reflexní tašky na kolo...ve dne v noci... dokonce i spousta chodců či běžců tuto bundu či vestu používá...a proč ne? z pohledu řidiče je to to nejlepší, co mohou udělat.
3) Jste v pohodě? - celkem 4krát se nám tady stalo, že jsme museli zastavit auto na cestě a pustit výstražné blinkry, abychom byli vidět. Dvakrát to bylo, protože jsme nechtěli telefonovat při řízení, jednou byl problém s předním kolem a jednou jsme se dívali na přistávající letadlo... Tyhle všechny zastávky měly vždy něco společného: První nebo druhé auto, které kolem nás projelo zastavilo, řidič vylezl a šel se zeptat, zda jsme OK a jestli potřebujeme nějakou pomoc. Banální věc, řeknete si, ale kolikrát by se Vám to stalo u nás?
4) Vzájemná spolupráce - většina cest v okolí místa, kde žijeme je velmi úzkých, občas jen pro jedno auto. Prakticky jsou takové všechny vedlejší cesty... To vyžaduje velkou opatrnost a připravenost pro každé další auto, které se objeví někde před Vámi. Obšas jsme nuceni na jedné cestě zastavit třeba na 6 místech tak, abychom všichni tam i zpět projeli bez škrábnutí. V tom jsou tady řidiči velmi ohleduplní a zvýklí na to, že si tím vzájemně pomáhají. Řekl bych, že v Česku, při našem typickém spěchu by se každý snažil v rychlosti projet celou cestu bez ohledu na jiné auta. Tady si řidiči navzájem zastaví, v klidu se pustí a na důkaz díku si na sebe pokaždé ještě vzájemně zamávají....prostě pohoda

Co dodat? samozřejmě, že nepovažujeme Anglii za zemi, kde nejsou problémy, ale když máme možnost porovnání provozu tady a u nás, angličané skutečně dbají na svou bezpečnost.
Po celé zemi jsou rozmístěny stovky na pevno umístěných radarů. Řidiči o nich vědí, radary jsou vidět, ale tím, že jsou téměř všude, málokdo si riskne šlápnout pořádně na plyn. mimo to se občas objevují i mobilní radarové hlídky.
Nevíme, zda je Anglie po této stránce bezpečná, ale náš "první" dojem je velmi dobrý... Jak se tady velmi rádo používá zažité heslo, když jste zbrklí: you must SLOW DOWN, SLOW DOWN...

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdar Maro, taková věc jako reflexivní vesta dorazila už i do Rymic:)sice to není tak častý jev ale už i tu se sem tam vidí:)Zdarví cyklista jak prase Pavel:)
PS: od Bystřičky sem na tom pořádně neseděl;-)

panMara řekl(a)...

Nazdár :-)
jak bychom rekli my anglicane :-) well done, rymice, well done...takze se uz i v nasich koncinach dba na bezpecnost?a pouziva ji i pan Kana pri navratu z mistniho pohostinstvi :-) ?
No a co se tyce Bystricky, tak dobrou trasu jsem uz dlouho nejel :-)

Anonymní řekl(a)...

Zdarééééééc!
Tož moje maminka je celkem progresivní, a tak vestu obléká na kolo vždy za podezřelejšího počasí či tmy:-) A mooooc jí sluší:-)